
Intervenţia 2 – Completarea ofertei turistice prin infiintarea punctelor gastronomice locale

Fisa interventiei 2 – Completarea ofertei turistice prin infiintarea punctelor gastronomice locale
Codificarea intervenției: L806 – operațiuni care sprijină întreprinderile rurale, inclusiv bioeconomia
Tipul de intervenție: start up
Obiectiv specific: promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, inclusiv a participării femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii durabile
Nevoile din SDL la care răspunde intervenția: 2,3,5,12,14
1.Descrierea conținutului intervenției
Punctul Gastronomic Local reprezintă o modalitate eficientă de valorificare a produselor din gospodăria țărănească în unități de alimentație publică de tip familial, ținând cont de specificul fiecărei zone/regiuni turistice cu tradiții gastronomice cunoscute. Spre deosebire de restaurante sau pensiuni, punctele gastronomice locale oferă turiștilor posibilitatea de a beneficia de preparate tradiționale locale, produse și servite direct de către membri familiei în propria gospodărie, respectând cerințele legale de igienă.În momentul de față există 241 astfel de puncte gastronomice pe întreg teritoriul României, față de 16 în 2018 și 47 în 2019, înainte de pandemie. Cele mai multe puncte gastronomice locale se afla in judetele Brașov, Tulcea și Sibiu. In judetul Tulcea, o mare parte dintre acestea se afla in teritoriul GAL Oamenii Deltei. Nevoia dezvoltarii de PGL – uri in teritoriul GAL Oamenii Deltei este extrem de mare, in contextul in care marea majoritate a populatiei are ca ocupatie de baza turismul in gospodarie iar activitatile gastronomice sunt complementare in aproape toate situatiile acestei ocupatii. Ca valoare adaugata, in teritoriul GAL Oamenii Deltei exista numeroase produse gastronomice cu potential de brand local care pot fi sau sunt deja oferite turistilor, in economia formala sau informala: varenichi (coltunasi), ciorba cu varza, varza cu orez, racituri din peste, pampuschi (branzoaice), tuica de menta, preparatele cu ciulini de balta, pahliopca (ciorba lipoveneasca) etc. Specificitatea traditiilor gastronomice ale teritoriului GAL demonstreaza ca in fapt, gastronomia reprezinta suma relatiilor care se stabilesc intre cultura si alimentatie si ca alimentatia reflecta cum nu se poate mai bine identitatea culturala a unei regiuni, fiind o componenta importanta a patrimoniului cultural imaterial dintr-o zona determinata geografic.
2.Definirea beneficiarilor eligibili, a acţiunilor eligibile, a cheltuielilor neeligibile, a criteriilor de eligibilitate specifice și a principiilor de selecţie
Beneficiari eligibili:
- Societăți comerciale
- Persoane fizice autorizate
- Întreprinderi individuale
- Intreprinderi familial
Acțiuni eligibile: Infiintarea de puncte gastronomice locale, conform legislatiei in vigoare si Ghidului specific care va fi elaborat de GAL ca anexa la Ghidul Solicitantului
Cheltuieli neeligibile
- Cheltuieli neeligibile generale conform legislatiei nationale si europene aplicabile ajutorului de minimis
- Achizitia de vehicule pentru transport rutier de marfuri, autoturisme sau autovehicule pentru transport persoane
- Achizitia de cladiri
Criterii de eligibilitate:
- Detinerea unui atestat de producator local
- Solicitantul isi asuma, prin declaratie pe propria raspundere, respectarea Ghidului specific elaborat de GAL, conform Anexei la Ghidul Solicitantului
- Solicitantul isi asuma, prin declaratie pe propria raspundere, ca minim 50% din oferta gastronomica a PGL va fi formata din feluri de mancare traditionale
Principii de selecție:
- Peste 50 % din oferta gastronomica a PGL este formata din feluri de mancare traditionale, descrise in Planul de Afaceri
- Reprezentantul legal al solicitantulului face parte din categoria tineri si / sau femei
- Reprezentantul legal al solicitantului face parte dintr-o forma asociativa care are drept scop promovarea patrimoniului cultural material si imaterial al Deltei Dunarii si / sau promovarea activitatilor economice traditionale si/sau dezvoltarea durabila a Deltei Dunarii
- Reprezentantul legal al solicitantului a incheiat pana la data depunerii cererii de finantare un acord / contract de colaborare cu un alt antreprenor local din teritoriul GAL care desfasoara cel putin una dintre urmatoarele activitati complementare: cazare turisti si/ sau servicii specifice mediului rural si/sau activitati agricole legate de legumicultura si cresterea animalelor
3.Tipul și intensitatea sprijinului
Tipul sprijinului: sume forfetare, fără a depăși plafonul maxim stabilit la nivel național
Rata sprijinului: Cuantumul sprijinului este de 50.000 euro/proiect
Sprijinul se va acorda, sub formă de primă, în două tranşe astfel: 85% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanțare; 15% in cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte_a planului de afaceri, fără a depăși trei ani de la semnarea deciziei de finanțare.
Valoarea sprijinului / proiect (euro) – 50.000 euro. Valoarea maximă a sprijinului va fi adaptată la sumele ramase disponibile pe intervenţie
Intervenția face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis
4.Informații suplimentare specifice tipului de intervenție
Demarcarea cu alte programe/alte tipuri de intervenții din PNS este vizibila:
- La nivelul obiectivelor proiectului: Interventia are obiective multiple: dezvoltarea economiei rurale, valorificarea patrimoniului cultural imaterial gastronomic al teritoriului, stimularea asociativitatii
- La nivelul valorii adaugate LEADER: In teritoriul GAL Oamenii Deltei exista numeroase produse gastronomice cu potential de brand local care pot fi sau sunt deja oferite turistilor, in economia formala sau informala: Varenichi (coltunasi), ciorba cu varza, varza cu orez, racituri din peste, pampuschi (branzoaice), tuica de menta, preparatele cu ciulini de balta, etc. Specificitatea traditiilor gastronomice reflecta identitatea culturala a teritoriului GAL Oamenii Deltei, fiind o componenta importanta a patrimoniului cultural imaterial local.
Valoarea adăugată a intervenției pentru teritoriul GAL: Promovarea turismului gastronomic pe scara larga prin infiintarea de puncte gastronomice locale care vor genera rute tematice si circuite turistice prin valorificarea produselor locale pe lantul scurt.